Her på siden vil du få inspiration til lækre japanske retter. Du vil få en basal viden som strækker sig længere end ramen og sushi. Formålet med denne disse opskrifter er at give dig inspiration til noget lækkert nemt asiatisk mad, hvor der vil fortælles om nogle unikke japanske retter. Du vil få en viden om hver enkelte ret, og derefter et link til opskriften. Håber dette vil give DIG inspiration til hverdagen, og hvordan du skaber enkelt og lækkert mad som passer dig. Dette vil give dig en mulighed for at opleve Japan hjemmefra, og smage det vidunderlige mad som Japan er kendt for. I Japan spiser man som regel ikke store måltider, men i stedet en masse små. Derfor er det vigtigt for dig at være opmærksom på, hvor meget du spiser derhjemme.

Miso Soup Recipe: 1 minute, 3 minute, 4 minute and 20 minute versions

Dashi:

Dashi er en hjørnesten i de japanske retter, det er basen for mange forskellige japanske retter. det er typisk en suppebase lavet på fiskeflager. Inden dette skræmmer dig helt væk, så skal du vide at Dashi sagtens kan købes lavet. Det ses ofte i asiatiske butikker som en tørvarer, og det er essentielt at du har det for at få den autentiske japanske smag frem.
Hvis du har lysten til at lave din egen Dashi, så kan du trykke her for en lækker opskrift på dashi.

Marukin Mirin fumi 500ml Alc1% - NikanKitchen (日韓台所)

Mirin:

Denne søde-sure risvin er ofte set i japanske opskrifter. Den minder meget om madlavning-sake, dog er den en del sødere. Den er ideel til at blande med soya, da det salte og søde spiller perfekt med hinanden.
Mirin er en af de dyrere varianter af risvin som bruges i den japanske madlavning, dog er det muligt at udskifte den med en lækker sake. Vær dog opmærksom på madbalancen, og hvordan netop DIN ret skal smage. For lækre opskrifter med Mirin, tryk her

Kikkoman Soyasauce 150 ml.

Soya:

Soya behøves introduktion, det er en af asiens ultimative smagsgivere. Dog kan der være forskellige former for soya. Du skal derfor være opmærksom på at du vælger den soya som du bedst kan lide, de er mest varierende i saltbalancen, så sørg for at prøve lidt forskellige, og vælg den der passer lige netop til dine smagsløg.

Gochujang, Miso, Meju, Food Billeder, Måltid

Miso:

Det her er lidt den sjove fætter af ingredienserne. Miso er fermenterede sojabønner og korn blandet med salt og Koji. Det står herefter og fermenterer i en given tid, indtil den ønskede smag er fremme. Der findes over 1000 forskellige slags miso, og de smager alle helt unikt. Miso er kendt for sin umami-smag og den dybde som det kan give hvilken som helst ret. Jeg anbefaler helt klart at bruge miso så ofte som muligt. Smagen som miso giver, fører en direkte til asien hvor man bare kan fornemme den rene smag det giver. I Japan er miso-suppe så populært at du får det til stort set alle salte retter, ja selv din morgenmad. Du kan købe miso i de fleste dagligvarebutikker, men for et større udvalg, så besøg din lokale ’’nuddel-pusher’’.

Japanske Retter

Æg, Skål Ris, Japanske Fødevarer, Mad

Oyakodon:

Nemt og lækkert er kendetegnet af denne ret, selv helt uden kompetencer burde denne ret ikke volde noget besvær. Retten kræver heller ikke meget opvask, da den sagtens kan laves med minimalt udstyr.

Den klassiske ret er indbegrebet af hjemlig, japansk mad.
Oyakodon (親子丼) groft oversat, betyder: ’’Forælder og barn’’ Kylling som forælderen, og æg som barnet.
Dette er en ret du vil finde i alle japanske hjem, som en af klassikerne. Retten er bestående af ris, kylling og æg. Udover at være nem at lave, så smager det også himmelsk. Kyllingen er tilberedt i en let sauce bestående af dashi, soya og mirin. Til sidst hælder man æg udover som danner en omelet rundt om kyllingen. Det hældes udover en skål ris, hvor det danner et låg. Risene vil optage den lækre sauce som kyllingen er tilberedt i.
Dette giver den perfekte smag af Japan, og er samtidig en super nem ret at lave.

Hvis man er til grøntsager, så er det muligt at putte ens foretrukne grøntsager ned til kyllingen, og lige lade dem stege et par minutter inden man putter æggene udover. Dette er ikke en klassisk japansk ret, men det er noget vi gør herhjemme for at gøre tingene ekstra lækre.

Her ses komikeren Jimmy O Yang. Lave denne lækre ret, han viser alle faserne, trin for trin.

https://www.youtube.com/watch?v=LBJ8VOp2gd0

Niku Udon:

Niku som betyder oksekød, blandet med de tykke, lækre udonnudler i en intens suppe. Det lyder ikke helt dårligt vel? Endnu en lækker ret, med komplekse smage som giver dig følelsen af at sidde i et gadekøkken i Kyotos centrum. Denne ret vil give dig alt hvad man ønsker til en lækker aftensmad. Så den er helt sikkert en at skrive bag ørene næste gang du overvejer dine aftensmadsideer. Og det bedste er, den tager 20 min.

Dette er en ret hvor du vil smage suppe som hovedingrediensen, og samtidig lækkert og mørt oksekød. Denne ret kan sagtens laves med andre slags nudler eller ris. Dog vil den traditionelle metode være at bruge udon nudler. Retten kan se besværlig ud, men den er slet ikke så farlig at prøve.
Da jeg selv bevægede mig blandt Kyotos mange restauranter, var denne ret på enhver Udon-restaurant. Dog er den ikke lige så kendt som Tempura-rejer eller Tofu. Men den er simpelthen for lækker til ikke at prøve.  Retten består af en lækker suppe kogt på dashi, deri kommer man soya, mirin og koger nudlerne i det.

Kødet skal være stegt i en blanding af brun sukker, ingefær og en blanding af de saucer man finder lækre. Derefter kommer man nudelsuppen over i en skål, og putter kødet på toppen.
Endnu en gang er det muligt at supplere med grøntsager, eller stege andet end oksekød. Det vigtige ved denne ret er suppen og at udonnudlerne er kogt i den. For en mere detaljeret opskrift tjek RecipeTin Japan ud her.

Mad, Laks, Teriyaki, Fisk, Spise, Fad

Teriyaki laks:

Vi kommer selvfølgelig heller ikke uden om Japanske retter, uden en lækker opskrift med fisk. Laks stammer oprindeligt fra Norge, men er noget som de har taget til sig i Japan. Hvert år spises der i gennemsnit 391 tusind ton laks i Japan. Og derfor skal der selvfølgelig også være en ret med laks. Teriyaki er en klistret sød sovs man  blandt andet bruger på kylling, tofu og fisk. I dette tilfælde er det et lækkert stykke laks. Når du laver denne ret er det vigtigt at du sørger for at laksen er helt tør, inden du putter mel på. Det gør at melet kan blive siddende, og du laksen beholder alle sine lækre safter. Derefter skal du bare hælde din forhåndlavede sauce over den og velbekomme. Spis endeligt laksen med nogle kogte ris, og/eller dine foretrukne grøntsager.

For en step by step opskrift, se www.justonecookbook.com opskrift  ved at trykke her.

Japanske Snacks og Desserter

Selvom de primært spiser sundt i Japan, så har alle japanere en stor forkærlighed for snacks.
Det er alt fra salte snacks, til de helt sukkerdækkede snacks som din læge vil hade. Dette fænomen er så voldsomt, at Japan f.eks. har 300 forskellige slags kit-kat.

Mochi Is, Japansk, Godbid, Klæbrig Ris

Mochi:

Denne lille kugle får vandet til at løbe ud af din mund.
Det eneste du skal bruge til denne opskrift er: sød rismel (kan ofte handles hos din lokale asia-market), sukker, vand og majsstivelse. Du skal blande dit søde rismel med vand indtil du får en lind blanding. Derefter varmer du det i en passende gryde, indtil du får en fast dej. Derefter former du dejen ud i små cirkelstykker. Det bedste ved denne opskrift er at man helt selv kan vælge hvilket fyld man vil have i. I Japan bruger man traditionel en red-bean paste. Herhjemme bruger vi til gengæld ofte Nutella eller marmelade. Har man ikke lyst til putte fyld i, fungerer Mochi også som en fremragende is-topping. Dette er en snack der helt klar er værd at tjekke ud. Du kan se opskriften på Mochi lige her:

www.youtube.com/watch?v=B0qCIqlfjxg

Pandekage, Pan, Fløde, Fluffy, Spis

Japanske pandekager:

Du har måske set disse før, på enten Instagram, YouTube eller noget helt tredje. Men disse pandekager er noget man ikke må gå glip af. Du vil opleve en helt ny fortolkning af den klassiske pandekage, men samtidig er den på størrelse med en othellolagkage. Det bedste er, man skal slet ikke bruge nogle særligt ingredienser til. Faktisk er ingredienserne stort set det samme som en regulær pandekage. Processen til gengæld er lidt længere, men tro mig, du vil ikke misse dem her. Pandekagerne startes med at man skiller æggene, og derefter pisker æggehviderne og sukker luftigt.
Æggeblommerne blandes med mel, mælk og vanilje. Derfra skal du vende det hele forsigtigt sammen, og passe på du ikke pisker luften ud af dejen.
Du putter herfra dejen op i den ønskede form, helt en høj en, og bager dem på din pande. Her fra et det simpelt, du spiser dem med lækker sirup eller den klassiske marmelade. Men pas på, man bliver hurtigt afhængig af dem, og kan ikke stoppe igen.

Du finder en detaljeret opskrift til pandekagerne lige her.